Ako chutí Afrika
18.10.2012V poslednom čísle časopisu Partner sme si priblížili destináciu, do ktorej sa môžu tešiť tí najlepší zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK. Dnes sa pozrieme na juhoafrické vinárstvo.
V poslednom čísle časopisu Partner sme si priblížili destináciu, do ktorej sa môžu tešiť tí najlepší zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK. Dnes sa pozrieme na juhoafrické vinárstvo.
Posledné roky sa radia vína Južnej Afriky k tým najlepším na svete, avšak cenovo sú dostupnejšie. Všetko sa začalo v 17. storočí založením Kapského Mesta. Holandský zakladateľ Jan van Riebeeck vysadil na tomto území aj prvý vinič, čím položil základy vinárskej tradície v Južnej Afrike. Prisťahovalci, ktorí osídľovali južnú časť Afriky, si so svojimi pokladmi a rodinnými tradíciami previezli cez oceán aj svoje zamilované odrody viniča, a tak sa na čiernom kontinente rodia skvosty miešané z francúzskych, zo španielskych, z portugalských či talianskych odrôd. Africké vína sa stali ihneď obľúbenými, i keď sprvu neboli vysokej kvality. Dosť zavážili aj politické pomery, ako napríklad vojny alebo blokády európskych prístavov. Frekvencia plavieb okolo Afriky sa rapídne zvýšila a smädní námorníci príliš neskúmali kvalitu moku, ktorá neustále upadala.
Vzlety a pády
Nakoniec si miestni vinári priznali krutú pravdu, africké vína sú tej najhoršej kvality. Kapské vína sa považovali za úplné dno a časom ho pila len chudobná časť obyvateľov. Katastrofálnu povesť a stav domáceho vinárstva korunovala koncom 19. storočia choroba fyloxéra, ktorá položila drvivú väčšinu viníc na kolená. Ale povstali z prachu. Vinári začali odznova s úplne inými víziami a nárokmi na seba a svoje vína. Koncom minulého storočia vybudovali vďaka novým technológiám a investíciám pevné základy, na ktorých stojí vynikajúca povesť súčasných juhoafrických vín. K novinkám patria napríklad nádoby z nehrdzavejúcej ocele a regulácia teplôt pri kvasení.
Najlepšie odrody
V Južnej Afrike je veľmi teplé leto a príjemná slnečná jeseň. Spolu s miernou zimou pripomína podnebie stredomorskú klímu, ktorá je k viničom láskavá a štedrá. Chladný vplyv oceánov zachováva v bobuliach sviežosť. Viniče sa kľukatia prevažne v prostredí chránenej prírody s pestrou paletou druhov rastlín a živočíchov. Všetky netradičné chute a vône, ktoré v sebe práve táto lokalita spája, sa premietajú do výnimočnosti vín. Tie sa preto nedajú prirovnať k ničomu inému. Spájajú v sebe tradíciu starých vzácnych odrôd a šmrnc modernej doby. Miestnemu vinárstvu vládne odroda Pinotage, ktorá vzniká krížením Pinot Noir a Hermitage. Toto červené hrozno sa pestuje len v Južnej Afrike. Pinotage dopĺňa pätica top odrôd – Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah.
Gurmáni
Pokiaľ ste skôr pivári ako vinári, tiež si prídete na svoje, pretože pivo má v Afrike nenahraditeľné miesto. A čo je pre dobré pitie najlepšia spoločnosť? Predsa dobré jedlo. Aj tým sa Južná Afrika môže popýšiť. Pevnou súčasťou juhoafrickej gurmánskej kultúry je braai – grilovačka. Takmer každá rodina organizuje gril party aspoň raz do týždňa. Najviac opekajú kvalitné hovädzie mäso alebo jahňacinu. S obľubou grilujú aj zeleninu a ryby. Tradičná príloha „pap“ nesmie chýbať. Je to hustá kaša z kukuričnej múky, ktorá prakticky nemá žiadnu chuť. Preto ju prelievajú omáčkou „shakalaka“, ktorá pripomína naše lečo. Na každom rohu sa môžete stretnúť s ďalšou miestnou pochúťkou, ktorá sa volá „biltong“. Je to sušená divina nakrájaná na veľmi tenké plátky. Robí sa aj z hovädziny, antilopy či zo pštrosieho mäsa. Milovníci sladkostí môžu okúsiť koeksisters, niečo na spôsob našich šišiek.
Rada na záver
Južná Afrika je známa nielen svojím vycibreným gurmánstvom, ale aj kvalitnými greenmi. Na uliciach vládne neformálna atmosféra a uvoľnenosť, ktorá má na zelenom trávniku predsa len strohejšiu podobu. Vyhnite sa faux pas a pribaľte si slušné nohavice a košeľu s dlhými rukávmi. V džínsoch sa ihriskám vyhnite veľkým oblúkom. A nech ste kdekoľvek, majte na pamäti, že domorodci považujú za neslušné ukazovať prstom a pri rozhovore mať ruky zabudnuté vo vreckách.