Nastavenie cookies

Na našej webovej stránke používame cookies.

Niektoré z nich sú na fungovanie stránok nevyhnutné, ale o tých ostatných môžete rozhodnúť sami.

Viac informácií o súboroch cookies a ochrane údajov.

Bohatstvo na jazyku

18.10.2012

Na svete existuje niekoľko jedál, za ktoré by ste dali celý mesačný plat. Ale stojí skutočne za to. Je štýlové, nedosiahnuteľné, omamné a hriešne. Ak chcete urobiť poriadny dojem na spoločníka, klienta či životného partnera, vyberte niektorú z týchto pochúťok.

Na svete existuje niekoľko jedál, za ktoré by ste dali celý mesačný plat. Ale stojí skutočne za to. Je štýlové, nedosiahnuteľné, omamné a hriešne. Ak chcete urobiť poriadny dojem na spoločníka, klienta či životného partnera, vyberte niektorú z týchto pochúťok.

Kobe

Ak máte radi steaky, tak z kobe ich budete milovať. Toto mäso je z mladého vola jedinečného plemena Wagyu. Temné, silné a bojovnosťou nadupané zvieratá si žijú skutočne luxusným životom. Pastvina so sviežou zelenou trávou, čerstvé jablká, v horúčavách vychladené pivo a ako bonus každodenná masáž, pri ktorej pastieri vtierajú do srsti saké. Človek by s nimi hneď menil, až na detail, že skončia na tanieri s cenou viac ako dvesto eur za pol kila. Stojí to však za každý jeden cent. Steak je šťavnatý a zároveň taký jemný, až sa rozplýva na jazyku. Za pravým kobe steakom musíte však vycestovať do Japonska, vláda si prísne stráži svoju delikatesu. Našťastie spravila isté ústupky, a tak sa originál Wagyu dobytok mieša v Amerike a Austrálii s inými plemenami, keď cena klesá, no úmerne s ňou aj výsledný pôžitok z jedla.

Fugu

Ázijská delikatesa, ktorá je v celej Európskej únii zakázaná. A prečo? Obsahuje jed 1 200-krát silnejší ako kyanid. Jedna takáto rybička dokáže poľahky zabiť tridsať ľudí. Tak prečo ju jesť? Možno práve pre to mystično, ktorým je opradená. Kto by inak zaplatil za plátok ryby taký tenký, že cezeň vidieť vzor na tanieri, horibilnú sumu? Okrem toho ryba fugu má jedinečnú chuť. Aby ste si pochutili a zároveň sa vyhli smrti v strašných bolestiach, zájdite na jedovatú lahôdku do reštaurácií, ktoré majú povolenie a vyučených kuchárov na prípravu fugu. Tí získajú licenciu po troch rokoch štúdia a záverečných skúšok. Úspešných je sotva 30 %. Otázne je, ako „strávi“ odborná porota, ktorá na skúškach dozerá a jedlo ochutnáva, tých 70 % prepadlíkov. Podstatou prípravy ryby je zbavenie jedu. Zaživa z nej odstránia oči, kožu, pečeň, vaječníky a žlčník. Ak sa počas tohto párminútového procesu nič nepokazí, konzumácia je bezpečná.

Hľuzovka

Fenomén francúzskej gastronómie bol už v minulosti považovaný za silné afrodiziakum. Táto huba bola taká hriešna, že ju cirkev vyhlásila za diablovo dielo. Svojím spôsobom mala pravdu, dnes však z iného hľadiska, a to cenového. Cena tých najlepších kúskov sa môže vyšplhať až na 3 500 eur za kilogram. Deväťdesiat percent huby tvorí voda, zvyšok minerálne a aromatické látky. A práva vďaka nim kráľovsky dotvára rôzne jedlá. Tradičná je omeleta s hľuzovkami. Hľuzovka biela sa zväčša tepelne neupravuje, hoblinkami sa ozdobí práve dokončené, ešte teplé jedlo. Keďže ide o skutočne drahú záležitosť, objednáva sa jedlo skôr ako prezentácia než pokrm, gurmáni tým poukazujú na svoje bohatstvo a dávajú si hoblinky nasypať na tanier až priamo na stole uprostred reštaurácie, a nie nenápadne v kuchyni. Huby rastú ukryté hlboko v zemi pod koreňmi stromov. Tradične ich vyhľadávajú prasce, no špeciálne sa na tento „lov“ cvičia aj psy.

Šafran

Účinky a chuť najdrahšieho korenia sveta objavili ľudoví liečitelia už pred tisíckami rokov. Okamžite sa stal korením číslo jeden a dodnes si poľahky udržiava svoj status.  Za jeho kolísku sa považuje západná Ázia. V 17. storočí sa najlepším šafranom pýšilo Taliansko. Práve taliansky šafran získal prezývku červené zlato a slúžil aj ako platidlo. Dnes sa na trhu ponúka množstvo druhov a foriem šafranu. Pokiaľ je za priaznivú cenu, isto kupujete falošný. Pre lepšiu predstavu, cena za pravý šafran sa pohybuje okolo 4 – 8 eur za gram. Kvalitu spoznáte aj podľa farby prášku, ktorá má byť oranžovočervená. Cenu rapídne zvyšuje aj spôsob zberu. Šafran má bledofialové kvety, ktoré sa zbierajú hneď po vykvitnutí. Z kvetov sa následne ručne vyberajú tri oranžovočervené blizny, ktoré sa ďalej spracúvajú. Na jeden kilogram korenia pripadne až stopäťdesiattisíc kvetov. Špecifická horkastá chuť s prímesou medu dokonale zapadne do akéhokoľvek jedla. Pokiaľ siahnete po recepte z arabskej, indickej alebo čínskej kuchyne, šafran dodá vášmu kulinárskemu umeniu neodmysliteľnú bodku.