Na zdravie!
21.10.2011Šumivé víno korunuje slávnostné chvíle a dodáva im esenciu jedinečnosti. Dokonalý dojem však môžete pokaziť aj drobným zaváhaním.
Šumivé víno korunuje slávnostné chvíle a dodáva im esenciu jedinečnosti. Dokonalý dojem však môžete pokaziť aj drobným zaváhaním.
Pokiaľ organizujete večierok či oslavu v prostredí, kde sa pohybujú profesionáli, nemusíte si robiť starosti. Tí svoje umenie ovládajú dokonale. Ak sa však sami pasujete do roly hostiteľa, pri šumivom víne buďte viac než obozretní. Základom je spoznať šumivé víno, nazývané aj sekt. Často býva problém s označením šampanské. Mnoho ľudí považuje sekt, šumivé víno a šampanské za synonymá. Avšak z tejto skupinky treba vylúčiť šampanské. Je to druh šumivého vína, ktoré sa vyrobilo v legendárnej oblasti Francúzska Champagne. Žiadne iné víno, ktoré nenesie na etikete tento názov, sa ním nesmie pýšiť. Preštudovaním etikety a pôvodu vína predídete zbytočným faux pas.
Ďalšia podstatná vec je kvalita, spôsob výroby a cena. Na šumivom víne sa neoplatí šetriť. Pokiaľ sa nechcete predviesť ako nevkusný hostiteľ, na nákupy nechoďte do večierky za rohom. Hoci je šampanské pre mnoho ľudí nedosiahnuteľná méta, dá sa siahnuť aj po lacnejšej a stále lahodnej verzii tohto zázračného moku. Treba vyberať podľa spôsobu výroby. V skratke ide o opätovné kvasenie. Pri tom pravom prebieha toto druhé kvasenie priamo vo fľašiach s korkovou zátkou aj niekoľko rokov. Pri nepravom šampanskom je kvasenie vyvolané umelo, sýtením. Rozdiel spoznáte ihneď po otvorení. Kvalitný mok dlho šumí a zachováva si intenzívnu vôňu aj chuť až do dna. Lacnejšia verzia bleskurýchle vyšumí, stráca chuť aj vôňu. Ale neprepadajte panike, v špecializovaných obchodoch vám pri výbere ochotne poradia.
To by sme mali voľbu vína. Teraz niečo k servírovaniu:
- pred podávaním fľašu vychlaďte, ideálna teplota je medzi 5 – 9 stupňami, v závislosti od druhu (biele, ružové, červené)
- zátku vyťahujte pomaly, opatrne a v tichosti, fľašou rozhodne netrepte
- sekt nalievajte do vysokých štíhlych pohárov na stopke až po okraj, lejte do nahnutého pohára po skle, predídete lepkavému vyšumeniu
- hosťom nalievajte vždy zľava a postupujte podľa spoločenských pravidiel
- šumivé víno je na rozdiel od tichého povolené, priam žiadané, dolievať, aj keď v pohári ešte nejaké zvyšky ostali
- ak prednášate prípitok, nepokúšajte sa štrngať, keďže plný pohár nevydáva očakávaný zvuk, ale ak veľmi chcete, nalejte sekt len do polovice pohára a po prípitku každému dolejte po okraj
- nehľadajte vhodné víno k plánovanému menu, ale vhodné menu k plánovanému sektu
- suchý sekt sa hodí k rybám, polosuchý k hydine a polosladký ladí najviac s divinou
- ak chcete servírovať sekt k dezertu, ideálna kombinácia je de Luxe s kvalitnou horkou čokoládou, nič nepokazíte ani syrom s modrou plesňou
TIP – Víno ako dar
Víno, či už šumivé, alebo tiché, je výborným darom pre kohokoľvek bez ohľadu na vek, pohlavie, pozíciu či príležitosť. Opäť platí pravidlo o cene, pri lacnej fľaši neušetríte, vysokú cenu zaplatíte za zlý dojem. Pokiaľ chcete do daru investovať viac, ako je bežné, presvedčte sa, že obdarovaný vínam rozumie a ocení vašu voľbu. Nezabudnite kúpiť aj špeciálnu kazetu či obal určený pre vína. Aj tisíceurové víno bude v igelitke pôsobiť nevkusne.