Z vianočných tradícií...
24.12.2011Vianočné sviatky patria k pokojným dňom v roku, k tým, počas ktorých sa akosi viac usmievame, objímame a maškrtíme. Koláčiky a cukrovinky sú vianočnou tradíciou, ktorá sa nesmie porušiť lenivosťou či diétou. Veď aké by to boli Vianoce bez vône medovníkov a zalepených prstov od lekvárov z lineckých koláčikov?
Vianočné sviatky patria k pokojným dňom v roku, k tým, počas ktorých sa akosi viac usmievame, objímame a maškrtíme. Koláčiky a cukrovinky sú vianočnou tradíciou, ktorá sa nesmie porušiť lenivosťou či diétou. Veď aké by to boli Vianoce bez vône medovníkov a zalepených prstov od lekvárov z lineckých koláčikov?
Medovníky
Prvé medovníky sa objavili spolu s prvými kvapkami medu, ich história siaha stáročia dozadu. V stredoveku sa považoval med za maškrtu bohov, preto sa ako obete prinášali medové sladkosti. Cesto na medovníky alebo perníky má dlhú životnosť a ľahko sa s ním pracuje. Aj upečené medovníky vydržia čerstvé a chutné veľmi dlho, preto nemusíme okamžite zjesť celé perníkové srdiečko od partnera. Pokojne si ho môžeme na istý čas vystaviť v kancelárii na obdiv kolegom. Výhoda cesta je aj v šetrení času a nervov, pretože si ho môžeme pripraviť dopredu a nie pár dní pred Štedrým dňom, keď intenzita práce, stresu a nakupovania dosahuje bod varu. Z rozvaľkaného cesta povykrajujeme medovníky rôznych tvarov a veľkostí. Popustiť uzdu fantázie môžeme aj pri ich zdobení. Dnes sa nemusíme uskromniť len s fádnou penou z bielka a cukru. Potravinársky svet ponúka pestrú škálu farieb i druhov ozdôb. Pokiaľ sa u vás netraduje nejaký recept na medovníky už zopár pokolení, spoľahnite sa na internet. Základ na cesto je prakticky rovnaký, sem-tam isté odchýlky, treba len vyskúšať, možno nájdete taký recept, ktorý povýšite na dedičstvo pre vnúčatá. Základnou prísadou je zmes korenia na medovníky, dostať ju v každom obchode. Medzi obľúbené dobroty patria aj linecké koláčiky, orechové medvedie labky, pusinky a biskupský chlebíček.
Kapustnica
Už tradične sa zopár dní pred Štedrým dňom varí vianočná kapustnica. Robí sa z kyslej kapusty, no od regiónu k regiónu, od kuchyne ku kuchyni, je iná. Jemné nuansy chutí, vôní aj konzistencie vytvárajú jednotlivé prísady. Niekto do polievky pridáva údené mäso, iný klobásu. Ďalší zvýrazní chuť slivkami, iný hruškami alebo sušenými hríbmi. Ak sa chystáte na kapustnicu po prvý raz sami, neimprovizujte, radšej si choďte po radu k starým rodičom, ich kapustnica býva vždy najlepšia. Vraví sa, že každá kapustnica je dobrá a prakticky na nej nie je čo pokaziť. Ale hádam nechcete byť prvý v rodine, kto tento mýtus vyvráti. Nezabudnite, katolíci pripravujú vianočnú kapustnicu ako pôstne jedlo, čiže bez mäsa. Na zahustenie používajú nastrúhaný zemiak, halušky alebo smotanu.
Sviatočný stôl
Nech už na váš stôl naservírujete akékoľvek jedlo, nezabudnite na dekoráciu a spôsob prezentácie. Aj koláčiky v miske môžu vyzerať elegantne a sviatočne, ovocie v košíkoch sa nemusí len tak všedne povaľovať jedno cez druhé. Dajte si záležať na končenom výsledku. Sviatočný efekt znásobia zelené vetvičky, sušené plátky pomarančov, hviezdice badiánu, zopár orechov v škrupinke či zlatých mincí. Tak šťastné, veselé a sviatočné…